úterý 30. března 2010

letošní pučení :)



Vždycky mne fascinuje, jak rychle to vyroste.. v pátek po práci jsem skočila do květinářství, koupila hlínu a jala se zasazovat osení jako součást každoročního přesazování kytiček v bytě .. případáme si doma jako ve velkopěstírně, protože naše morčátko toho spase snad víc než kdejaká dobře živená ovečka :)))
--
Momentálně zasazeno v desíti ,,nádobkách" .. no kdoví na jakém počtu letošní rok skončíme.. jeden plecháček ten náš hlodavec sklidí, další tři musíme zasít :D

neděle 28. března 2010

zamyšlení před Velikonocemi ..

Bio vejce..
( aneb jak přesvědčit chlapa aby za vajíčka nedával 17,- ale 47,- :-)

- vejce nosnic v ekologickém chovu ( označení BIO), kód 0

- vejce nosnic ve volném výběhu (v hale s podestýlkou a výběhem), kód 1

- vejce nosnic v halách (z chovu na podestýlce, bez výběhu), kód 2

- vejce nosnic v klecích (nepřirozené podmínky), kód 3

---
viz značení na ukázkovém vejci z naší lednice.. kód 0, poté CZ a registrační číslo chovu

a co máte v lednici u vás doma ?





Klasická vejce v supermarketech pocházejí od slepic chovaných v klecích, a tak i když je na obale krásný obrázek slepice v přírodě, slepice chovaná v kleci přírodu nikdy neviděla. Slepice z klece nikdy nesnášela vejce do hnízda, nemohla se hrabat v zemi a hledat si potravu, nepopelila se a třeba ani nikdy neroztáhla křídla.

Nejhorší je klecový chov, při kterém se v jedné kleci mačká 5 i více slepic. Každá má k dispozici jen prostor menší než 20cm x 30 cm, takže slepice ani neroztáhnou křídla a nemají prostor na projevení svého přirozeného chování. Chybí jim hnízdo, bidýlko i podestýlka a jsou to velmi špatné podmínky pro život zvířat.

Biovejce pocházejí z chovů šetrných ke slepicím - slepice mají každý den možnost pohybu ve venkovním výběhu, k dispozici mají bidlo, podestýlku a vejce mohou snášet do hnízda. V hale je maximální počet 12 slepic na metr čtvereční a slepice dostávájí krmení z ekologického zemědělství (bez pesticidů a umělých hnojiv).

---
Dlouhodobé výzkumy prokázaly, že biovejce mají vyšší výživově-fyziologickou kvalitu a vejce ekologicky krmených slepic jsou těžší, protože žloutek je výrazně větší.
informace čerpány ze zitbio.cz

nedělní Margotková ..


2hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku moučkového cukru
2 vejce
1 vanikový cukr
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
3/4 hrnku mléka
najemno nastrouhaná velká margotka..
smichat sypké, pak tekuté, pak margotka a šup na plech
já na ni dala ještě čokoládovou polevu a namleté vlašské ořechy :)

Dobrou chuť :)

sobota 27. března 2010

je JARO !

Bylo na čase !
Probudila jsem se stejně s prvním jarním sluníčkem, který zavítal k nám do bytu ... nedalo mi to a když jsem viděla, že už je opravdu teplo a opravdu to sluníčko vydrží celý den, s radostí jsem umyla všechny okna v bytě a začala přesazovat kytičky.. je to jedna z mých nejoblíbenějších činností v teplém počasí .. hrabat se v hlíně a vidět, jak ty živé zelené zázraky ještě víc ožívají pod mýma rukama.. nádhera.. tak ať to počasí už vydrží ! :-)
( ještě musím dodat, že ty báječné vařečky v odměrce vyráběl kamarád Jaroušek :-)
---

čtvrtek 25. března 2010

děkuji !!!


děkuji Čertici :) za ocenění !
Moc si toho vážím a zároveň jej předávám všem, které jste mi tu napsaly slova povzbuzení.. Gralińka se pomalu probouzíííí... :)

úterý 2. března 2010

omluva..


všem mým pravidelným čtenářům se moc omlouvám za absenci nových příspěvků, ale je toho teď na mne nejak moc .. a nebojte se, neusnu na vavřínech a brzo jsem zpět .. :)
Vaše Gralińka