středa 30. září 2009

uprostřed týdne..

www.brightoncarpentry.co.uk

Podivná nálada, takhle uprostřed týdne. Dnes jsem byla v centru města vyřizovat novou občanku ( ano, já vím že po termínu povinné výměny ), stavila se nahlásit nové údaje do banky a další podobné úředničiny. Navíc tady v Brně celé dopoledne pršelo, takže atmosféra byla opravdu zvláštní. Svět jako by se zpomalil.. schoval se pod deštník a nehodlal vykouknout na nebe, jestli už nevysvitlo sluníčko. Plánovanou návštěvu mých oblíbených obchůdků a mist v centru jsem nestihla, tak mne alespoň potěšilo to, že když jsem šla okolo knihovny na Kobližné, tak byla plná lidí. Opravdu u každého stolečku se těsnil hlouček čtenářů .. ať už byli zabraní do čerstvých novin nebo 100 let starého románu, nemohla jsem se přes tu skleněnou výlohu vynadívat.. bylo to krásné a o to víc umocněné deštěm, který nepřestával…
Mám prostě ráda knížky.. ráda se jimi obklopuju, ráda si je čtu, ráda si o nich povídám.. kdyby bylo na čtení tolik času, co bych si představovala, asi bych nemohla chodit do práce a nafoukla bych den o dalších 24 hodin. Když jsem začala chodit do první třídy, začala jsem chodit i do městské knihovny která byla kousek od našeho domu. Byla jsem tam někdy víc než je zdrávo, ale milovala jsem příběhy a tak jsem tam chodila téměř každý den unikat z reality ( a to jsem měla hezké dětství :-) ) . Když jsem se přestěhovala do Brna, hned jsem se tady přihlásila do dvou knihoven,.. do místní na sídlišti a do ,,velké” ve městě. Najednou to nebylo ono.. knihovna kde si můžu vybírat knížky jen podle seznamu v počítači a ne podle přejíždění prstem po hřbetech knih v regálech, na které dosáhnu.. nic pro mně… přišlo velké zklamání. Naštěstí jsem v práci byla od rána do večera, tak mi ani nepřišlo, že mi něco chybí.. ale teď když se snažím být v práci opravdu jen 8 hodin jsem ráda, že si ke knížce můžu sednout, zachumlat se do deky a vychutnávat si knížku spolu s oblíbeným zeleným čajem ( jsem barbar co sladí i sypaný čaj, takže doporučuju klasický pytlíkový Jemča broskev nebo citron spolu s bezovým sirupem :) .
No, už je moc hodin, měla bych si jít dát svoji dávku pár desítek stránek :-)

PS:


To mne vybudilo napsat sem alespoň pár mých oblíbených knih a třeba někoho inspiruju :)

Richard Bach : Most přes navždy, Nikde není daleko, Dar křídel,..

Paolo Coelho: Pátá hora,Veronika se rozhodla zemřít, U řeky Piedra jsem usedla a plakala,..
Jostein Gaarder : Sofiin svět, Tajemství karet, Dívka s pomeranči
A.de Saint Exupéry : Malý princ
Haruki Murakami : Kafka na pobřeží

4 komentáře:

  1. Tak tohle čtení mi udělalo velkou radost :-).

    OdpovědětVymazat
  2. ..trocha hezké melancholie krásně napsané. A Alchimistu od P. Coelho už máš přečteno? Já měla tu čest až tento rok, a teď se řadí mezi mé nejoblíbenější:-) maja.xx

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky se to četlo... Tvoje oblíbené knihy mě docela míjely - samozřejmě kromě Malého prince. Od Coelha mám přečteného jen Alchymistu a Gaarderrův Sofiin svět jsem nechala kdysi rozečtený. Bacha neznám vůbec, ale určitě zkusím toho Kafku na pobřeží. A za mně doporučuji třeba Stopařova průvodce po galaxii od Douglase Adamse. Ale je to tedy z úplně jiného regálu. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak Stopařův průvodce je luxusní, měla jsem tu čest :) Od Coelha mám přečteno vše krom posledních dvou titulů, narazila jsem na něj snad před 4-5 lety? stejně jako na Richarda Bacha.. to je ,,podobné" ale z prostředí letadel, tak ať vás neodradí první stránky :-)
    ( já miluju letadla.. :-D)

    OdpovědětVymazat

děkuji za komentář ♥