neděle 28. března 2010

zamyšlení před Velikonocemi ..

Bio vejce..
( aneb jak přesvědčit chlapa aby za vajíčka nedával 17,- ale 47,- :-)

- vejce nosnic v ekologickém chovu ( označení BIO), kód 0

- vejce nosnic ve volném výběhu (v hale s podestýlkou a výběhem), kód 1

- vejce nosnic v halách (z chovu na podestýlce, bez výběhu), kód 2

- vejce nosnic v klecích (nepřirozené podmínky), kód 3

---
viz značení na ukázkovém vejci z naší lednice.. kód 0, poté CZ a registrační číslo chovu

a co máte v lednici u vás doma ?





Klasická vejce v supermarketech pocházejí od slepic chovaných v klecích, a tak i když je na obale krásný obrázek slepice v přírodě, slepice chovaná v kleci přírodu nikdy neviděla. Slepice z klece nikdy nesnášela vejce do hnízda, nemohla se hrabat v zemi a hledat si potravu, nepopelila se a třeba ani nikdy neroztáhla křídla.

Nejhorší je klecový chov, při kterém se v jedné kleci mačká 5 i více slepic. Každá má k dispozici jen prostor menší než 20cm x 30 cm, takže slepice ani neroztáhnou křídla a nemají prostor na projevení svého přirozeného chování. Chybí jim hnízdo, bidýlko i podestýlka a jsou to velmi špatné podmínky pro život zvířat.

Biovejce pocházejí z chovů šetrných ke slepicím - slepice mají každý den možnost pohybu ve venkovním výběhu, k dispozici mají bidlo, podestýlku a vejce mohou snášet do hnízda. V hale je maximální počet 12 slepic na metr čtvereční a slepice dostávájí krmení z ekologického zemědělství (bez pesticidů a umělých hnojiv).

---
Dlouhodobé výzkumy prokázaly, že biovejce mají vyšší výživově-fyziologickou kvalitu a vejce ekologicky krmených slepic jsou těžší, protože žloutek je výrazně větší.
informace čerpány ze zitbio.cz

10 komentářů:

  1. Ahoj, tak po pravdě řečeno, vajíčka od babičky a ty jsou extrabio...Hezkou neděli. Iva

    OdpovědětVymazat
  2. tak to je ta nejlepší varianta ke které já se bohužel nedostanu! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. tak tohle je něco k zamyšlení v neděli večer. Díky za tento příspěvek. Hned jsem šla koukat do lednice.

    OdpovědětVymazat
  4. No, my máme také extrabio od dědy - slepičky mají svůj kus zahrádky a mají se dobře, tak i ta vajíčka jsou super :-)
    Krásný večer
    Katka

    OdpovědětVymazat
  5. Luciena.. copak jsi našla v lednici, pochlub se :)
    A teda dědečkové a babičky nezahálí! Já chci taky slepičkyy!!! :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Tomu říkám super příspěvek a super zamyšlení...:) přesně tohle často řešíme...a hledáme ty od slepiček co tolik netrpí.Naštěstí svého chlapa přesvědčovat nemusím...sám , když přijde z nákupu..hlásí" že koupil ty lepší vajíčka a zachránil zase nějakou slepičku " :)) těžko říct jestli nějakou zachráníme...snažíme se tedy vajíčka,alespoň tolik nejíst... babičky ani dědy ze slepičkama nemáme, tak musíme hledat.
    Každopádně chudinky slepičky v tomto velikon.období... :(( krásný večer M.

    OdpovědětVymazat
  7. Nojo, je mi holek líto a tak se snažíme taky pomoct alespoň takhle.. ono já chlapa přemlouvat taky nemusím :-) , stačilo že viděl, jakou o tom měl jednou Jamie Oliver reportáž.. bych brečela :(

    OdpovědětVymazat
  8. Musím se chlapů zastat - právě přítel mě naučil kupovat dražší ale "přírodnější" vejce. Musím se přiznat, že biovejce z důvodu ceny nekupujeme, ale kupuji buď od nosnic v halách nebo z volného výběhu. Chudinek v klecích je mi opravdu líto a nechci takového chovy podporovat. Kdysi jsme měli vajíčka od babičky z vesnice - ty byly úplně nejlepší, ale teď už je musíme bohužel kupovat.

    OdpovědětVymazat
  9. My máme vlastní slepičky, které snáší bio bio vajíčka. Musí se akorát hlídat, protože někdy mají nápady chodit snášet jinam než do kurníku a potom jsou vajíčka stará a nepoživatelná (už jsme si celá rodina zažili salmonelozu). Jinak teď o velikonocích jsou domácí vajíčka ke zdobení ta nejkrásnější. Mají krásnou strukturu a stačí je jen povařit chvíli s cibulovýma slupkama a vypadají kouzelně. Kuš s barvama!
    Přeji krásné Velikonoce.

    OdpovědětVymazat
  10. Můj drahý se taky diví, proč musíme kupovat ty nejdražší vajíčka. :-) Tak z úsporných důvodů bereme většinou kód 1. Taky jsme chovali doma slepice, jojo, bývaly doby, kdy jsem nechápala, že vajíčka se prodávají v obchodě. :-)

    OdpovědětVymazat

děkuji za komentář ♥